ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات شهرستان گنبدکاووس

اخبار و اطلاعات ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات شهرستان گنبدکاووس را در این وبلاگ بخوانید

ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات شهرستان گنبدکاووس

اخبار و اطلاعات ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات شهرستان گنبدکاووس را در این وبلاگ بخوانید

طبقه بندی موضوعی
بایگانی
پربیننده ترین مطالب
آخرین نظرات

۲ مطلب در فروردين ۱۴۰۴ ثبت شده است

۲۶
فروردين

معاون فنی و مهندسی ستاد توسعه و بازسازی عتبات خبر داد+عکس

معاون فنی و مهندسی ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات از پ‍یشرفت ۷۵ درصدی عملیات اجرایی مرحله نخست طرح توسعه حرم مطهر امام حسین (ع) خبر داد.

بیژن سرانجام با بیان اینکه قسمت‌هایی از بخش زیارتی این طرح بزرگ تا پ‍ایان امسال تکمیل و به بهره‌برداری خواهد رسید گفت: با تلاش کارگران، استادکاران ومهندسان ایرانی، میزان پ‍یشرفت فیزیکی مرحله نخست طرح توسعه حرم مطهر امام حسین (ع) مزین بنام صحن و شبستان حضرت زینب (س) به ۷۵ درصد رسید.
وی افزود: با توجه به نیاز ضروری حرم به فضای مناسب برای برگزاری مراسم عبادی و بیتوته زائران به‌ویژه در ایام شلوغ مانند اربعین، تکمیل بخش زیارتی در اولویت عوامل اجرایی قرار گرفته و در تلاش هستیم تا ساختمان مقام حضرت زینب (س) مشهور به تل زینبیه و شبستان امام حسین (ع) را تا پایان امسال تکمیل و به تولیت حرم تحویل دهیم.
وی با اشاره به نامگذاری امسال که همچون شعار سنوات قبل بر تولید ملی و حمایت از صنایع داخلی تاکید دارد، گفت: کمک‌های اهدائی مردم عزیز و نذر خیرانِ حرم‌ساز از کشور خارج نمی‌شود بلکه این مبالغ صرف خرید ملزومات، مصالح، خدمات و تامین نیروی کار مورد نیاز پروژه از کشور شده و به این ترتیب برکت نذر توسعه عتبات به چرخه اقتصاد ملی تزریق می‌شود.

*تشریح جزئیات طرح توسعه حرم امام حسین (ع)
سرانجام توضیح داد: طرح جامع توسعه حرم مطهر سیدالشهداء (ع) که پ‍یرامون حرم امام حسین (ع) و حرم حضرت عباس و فضای بین الحرمین را دربر می‌گیرد در مساحت حدود ۴۰ هکتار مرحله به مرحله در حال اجراست.
وی افزود: براساس طرح جامع توسعه، سه صحن بزرگ مزین بنام‌های صحن حضرت زینب سلام الله علی‌ها (فاز نخست)، صحن امام حسن علیه السلام (فاز دوم) و صحن صاحب الزمان (عج) گرداگرد حرم مطهر ساخته خواهد شد.
معاون فنی و مهندسی ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات تاکید کرد: تملک زمین‌های اطراف حرم مطهر امام حسین (ع) که اراضی بسیار گران قیمتی محسوب می‌شود با همت خیران عراقی و تولیت حرم انجام شده است.
وی افزود: پس از تملک و آزادسازی زمین، عملیات اجرایی مرحله نخست این طرح مزین بنام صحن و شبستان حضرت زینب (س) در مساحت حدود ۵ هکتار از سال ۹۴ آغاز شد.
وی گفت: صحن و شبستان حضرت زینب (س) دارای دو بخش زیارتی و غیرزیارتی و در محدوده بین خیابان باب القبله، خیابان شهدا و خیابان جمهوری است.
به گفته سرانجام، صحن ها، رواق‌ها و شبستان‌های حضرت زینب (س) با زیربنای ۱۳۵ هزارمترمربع در ۴ طبقه طراحی شده که دو طبقه زیر و دو طبقه روی سطح زمین در حال اجراست.
وی، کتابخانه، مهمانسرا، موزه و ساختمان اداری را ازجمله بخش‌های غیر زیارتی این طرح برشمرد و گفت: بخش زیارتی فاز نخست طرح توسعه حرم مطهر سیدالشهدا (ع) شامل ۴ شبستان مزین بنام شبستان حضرت علی اکبر (ع)، شبستان امام حسین (ع)، شبستان باب القبله و شبستان عقیله و حدود ۲۵۰ رواق (به عنوان مسیر سایه‌دار تردد زائران) در محیط داخلی و خارجی است.

*مشخصات شبستان‌های صحن حضرت زینب (س)
معاون فنی و مهندسی ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات با بیان اینکه طراحی پروژه توسعه حرم مطهر به‌گونه‌ای است که از ساختمان فعلی بلندتر نباشد گفت: از ۴ شبستان در حال ساخت، یکی در طبقه همکف و سه شبستان دیگر زیر زمین است.
وی درباره جانمایی شبستان‌های در حال ساخت گفت: شبستان حضرت علی اکبر (ع) در طبقه همکف و در روبروی خیمه‌گاه حسینی و به مساحت حدود ۲ هزارو ۸۰۰ مترمربع قرار دارد.
به گفته وی، شبستان عقیله به مساحت ۲ هزارمترمربع در شمال ساختمان مقام حضرت زینب (س)، شبستان امام حسین (ع) به مساحت ۴ هزارو ۸۰۰ مترمربع در جنوب ساختمان مقام و شبستان باب القبله به مساحت ۲ هزارو ۵۰۰ مترمربع در جنوب در باب القبله حرم مطهر همگی در تراز زیر سطح در حال ساخت است.

پیشرفت ساخت تل زینبیه و فسطاط
معاون فنی و مهندسی ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات درباره ساخت مقام حضرت زینب (س) گفت: ساختمان پیشین تل زینبیه در یک طبقه و تنها ۳۸۰ مترمربع وسعت داشت که فضای بسیار کمی را در اختیار زائران قرار می‌داد.
وی ادامه داد: در صحن حضرت زینب (س) و براساس طراحی جدید، برای ایجاد فضای زیارتی متناسب با جمعیت میلیونی زائران، ساختمان قبلی تل زینبیه تخریب و سازه جدیدی در ۴ طبقه (۲ طبقه زیر سطحی و دو طبقه روسطحی) با زیربنای ۴ هزارو ۴۰۰ مترمربع در حال تکمیل است.
وی افزود: در طراحی جدید این مقام، گنبدی با ارتفاع بیش از ۱۱ متر بر فراز تل زینبیه ساخته و نصب شده است به گونه‌ای که ارتفاع آن از ارتفاع گنبد حرم مطهر امام حسین (ع) بلندتر نیست.
وی درباره ساخت مسجد فسطاط در کنار مقام حضرت زینب (س) گفت: براساس تاریخ، امام حسین (ع) در واقعه عاشورای سال ۶۱ هجری، پیکر مطهر شهدا را در مکانی کنار هم قرارداده بودند که برای یادآوری این نکته تاریخی و بزرگداشت مقام یاران با وفای سیدالشهداء (ع)، در این محل، مسجدی بنام فسطاط با زیربنای ۳۵۰ مترمربع در حال ساخت است.

*صحن حضرت زینب (س)؛ موزه‌ای از معماری ایرانی اسلامی
سرانجام درباره ویژگی‌های معماری صحن حضرت زینب (س) گفت: با توجه به احادیث بسیار درباره اهمیت این مکان مقدس و زیارت آن در مناسبت‌های مختلف، تلاش زیادی صورت گرفت که در طراحی و معماری، عوامل معنوی در کنار مسائل فنی تلفیق شود به گونه‌ای که سازه‌ها ضمن ایجاد امکانت رفاهی برای زائران، معماری و نام‌گذاری‌ها نیز تداعی کننده رشادت‌ها و منزلت اصحاب امام بوده و هم نمادی از تعظیم شعائر الهی باشد.
وی با اشاره به بهره‌گیری از اصول معماری ایرانی – اسلامی در اجرای طرح توسعه حرم مطهر امام حسین (ع) افزود: نمای عمومی با نقوشی از کاشی‌های لعابدار و قوس‌هایی با هندسه معماری اسلامی تزئین شده است.
معاون فنی و مهندسی ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات گفت: در نماکاری صحن حضرت زینب (س) بیش از ۳۰ هزارمترمربع کاشی‌کاری و ۱۲ هزارمترمربع سنگ‌کاری در حال اجراست.
وی افزود: از دیگر ویژگی‌های معماری ایرانی – اسلامی صحن حضرت زینب (س)، ساخت ۱۳ سردر در ورودی‌های اصلی شامل؛ سردر خیمه‌گاه، سردر ورودی شمالی و شرقی تل زینبیه، سردر موزه، سردر کتابخانه و سایر ورودی‌های فرعی است که برای تزئین آن‌ها از روش‌های معرق، مقرنس‌کاری یا رسمی بندی استفاده می‌شود.

انتهای پیام/

ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات شهرستان گنبدکاووس از کلیه خیّرین و ناذرین محترم اعم از برادران و خواهران دعوت به عمل می آورد تا با سهیم شدن در فیض ثواب طرح توسعه و بازسازی حرم مطهر امام حسین علیه السلام به عنوان باقیات والصالحات نذری ماندگار به نام خود و عزیزان و اموات خود در جرم مطهر به یادگار گذاشته و نام خود را در اعتاب مقدسه جاودانه نمایند.

جهت مشارکت و اهدای نذورات نقدی علاوه بر واریز نذورات به شماره کارت 5892107044575515 نزد بانک سپه به نام ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات استان گلستان ( پس از واریز نذر تصویر تراکنش واریزی و شماره تلفن خود را جهت تماس حتماً به ایتای شماره 09114471062 ارسال نمایید) و همچنین می توانید با مراجعه به خادمین افتخاری این ستاد در سطح مساجد، محلات و روستاها و یا اینکه مستقیماً به دفتر ستادشهرستان گنبدکاووس واقع در خیابان 17 شهریور شرقی، جنب پایگاه انتقال خون، نبش کوچه ساختمان سابق بخشداری مرکزی مراجعه نمایید.

  • ستاد عتبات عالیات گنبدکاووس
۱۹
فروردين

با وجود گذشت یک قرن از تخریب بقیع، این مکان مقدس در سایه ممنوعیت‌ها و ویرانی‌ها مدفون، و بازسازی حرم ائمه بقیع به حسرتی برای مسلمانان تبدیل شده است.

روز هشتم شوال هر سال زخم عمیقی بر دل مسلمانان تازه می‌شود؛ زخم تخریب بقیع. مکانی که نه‌تنها چهار امام معصوم شیعه، بلکه شمار زیادی از صحابه و بزرگان صدر اسلام در آن آرام گرفته‌اند. ۱۰۰ سال قبل در چنین روزی نیروهای وهابی به رهبری آل‌سعود، قبرستان تاریخی بقیع در مدینه را به طور کامل تخریب کردند. پیش از این نیز در سال ۱۲۲۰ قمری نخستین موج تخریب توسط نیروهای وهابی رخ داده بود، اما با بازپس‌گیری حجاز توسط امپراتوری عثمانی بناها بازسازی شدند.با قدرت گرفتن دوباره آل سعود و تأسیس پادشاهی عربستان سعودی، آنان تحت تأثیر آموزه‌های افراطی محمد بن عبدالوهاب که هرگونه احترام به قبور را «شرک» می‌دانست، تصمیم گرفتند همه آثار تاریخی اسلامی را که به‌نوعی زیارتگاه محسوب می‌شدند، ویران کنند. بقیع، قربانی این تفکر شد.در نگاه وهابیان، تجلی ظاهری ایمان در قالب نمادهایی همچون مقابر، گنبدها و بارگاه‌ها، انحراف از توحید ناب محسوب می‌شد. این نگرش افراطی، سبب تخریب بسیاری از اماکن مقدس در حجاز شد. اما بقیع، از جهتی دیگر نیز هدف قرار گرفت؛ زیرا مزار چهار امام شیعه امام حسن مجتبی (ع)، امام زین‌العابدین (ع)، امام محمدباقر (ع) و امام جعفر صادق (ع) در آن قرار داشت.
پس از این تخریب، فضای زیارت در مدینه و مکه به‌شدت تغییر یافت. دیگر نه خبری از گنبدها و بارگاه‌ها بود، نه نشانی از آرامگاه‌های شناخته‌شده. زائران، با دیواری از سکوت و ممنوعیت مواجه بودند. حضور مأموران سعودی در اطراف بقیع و قبرستان‌های دیگر، نه‌تنها مانع دعا و زیارت بلکه گاه به برخورد فیزیکی با زائران نیز منجر می‌شد.
تخریب بقیع موجی از خشم و اعتراض را در جهان اسلام به راه انداخت. در ایران، عراق، پاکستان، هند، لبنان، ترکیه و سایر کشورها، علما و اندیشمندان نسبت به این فاجعه واکنش تندی نشان دادند. در ایران، روزنامه‌ها و مجالس مذهبی با بیانیه‌ها و عزاداری‌هایی، تخریب بقیع را محکوم کردند. علمای نجف اشرف، قم، مشهد و دیگر حوزه‌های علمیه، با انتشار فتاوی و بیانیه‌ها، وهابیت را به شدت نکوهش کردند.در پاکستان و هند، تجمعات گسترده‌ای در اعتراض به این اقدام صورت گرفت. در لبنان، شخصیت‌هایی مانند سید عبدالحسین شرف‌الدین و امام موسی صدر، بقیع را نماد «هویت مظلوم» معرفی کردند.
این اعتراض‌ها به سطح دیپلماتیک نیز کشیده شد. در ایران مجلس شورای ملی وقت، نمایندگانی را برای گفت‌وگو با مقامات سعودی اعزام کرد. در عراق، دولت وقت در بغداد میزبان نشست‌هایی با حضور علمای شیعه و اهل‌سنت شد تا واکنشی یکپارچه نشان دهند.در آن زمان حج یک سال تعطیل شد تا امنیت زائران و حرمت حرمین شریفین حفظ شود. در این میان، نقش علامه سید محمدحسین حائری اصفهانی مشهور به صاحب الفصول نقطه عطفی تاریخی است. او در سفری به سوریه، با سفیر عربستان دیدار کرد. سفیر، او را به حج دعوت کرد و تضمین داد که مدینه برای زائران امن است. صاحب الفصول این دعوت را پذیرفت اما با یک نیت مشخص؛ آن هم احیای حرمت قبور مطهر ائمه بقیع.
با توجه به جایگاه صاحب الفصول پادشاه وقت عربستان وعده داد که هرچه بخواهید انجام می‌شود. صاحب الفصول با بیان فقیهانه خواستار حداقل علامت‌گذاری محل قبور ائمه شد. پادشاه وقت سعودی‌ها هم پذیرفت و آن را مکتوب کردند. صاحب الفصول پس از آن به همراه گروهی از علمای ایرانی و عراقی وارد مدینه شد. آنان با تکیه بر اسناد تاریخی، موقعیت قبور چهار امام را مشخص و اطراف آن‌ها را با سنگ‌های ساده سنگچین کردند. این جانمایی، همان است که امروزه نیز در بقیع به چشم می‌خورد.سال‌ها بعد در ۱۳۳۰ شمسی، هیئتی از ایران به ریاست سید محمدتقی آل‌احمد طالقانی با پادشاه سعودی دیدار و پیشنهاد ساخت سایه‌بان بر فراز قبور را مطرح کرد. پادشاه با این طرح موافقت کرد، اما هیچ‌گاه اجرا نشد. تفکر وهابی، همچنان مانع بازسازی و حتی زیارت آزادانه بقیع شد.
امروز با گذشت یک قرن قبور ائمه بقیع همچنان غریب و بی‌سایه‌بان مانده‌اند. زیارت آزادانه برای شیعیان با محدودیت‌های شدید امنیتی روبه‌روست و عزاداری و حتی ورود بانوان به بقیع ممنوع است.البته همچنان شیعیان برای ساخت بارگاهی زیبا در بقیع امید دارند و حتی در سال‌های اخیر سازمان حج و زیارت کشورمان با تشکیل کمیته بقیع و طراحی ماکت بازسازی بقیع تلاش کرده است تا این مطالبه تاریخی را زنده نگه دارد.

 

پیام انتها/

 
  • ستاد عتبات عالیات گنبدکاووس